header banner
Default

De regels voor het verhuren van uw huis via Airbnb in Utrecht - indebuurt Utrecht


Je kent vast iemand die het wel eens doet; zijn kamer, appartement of huis in Utrecht verhuren via Airbnb om daar wat extra geld mee te verdienen. Of misschien overweeg je zelf om toeristen te ontvangen in jouw stulpje? In dat geval wil je vast weten wat de regels rondom tijdelijke verhuur van je woonruimte zijn. Wij zochten het voor je uit. 

Woon je in een huurhuis? Dan mag je waarschijnlijk niet zomaar je woning verhuren via Airbnb. In veel huurovereenkomsten staat namelijk een bepaling die aangeeft dat onderverhuur is verboden. Wil je je huis toch verhuren, dan heb je expliciet toestemming nodig van je huurbaas.

Bij een koophuis geldt vast ‘mijn huis, mijn regels’, toch? Nope, zo eenvoudig is het niet. Wanneer je een hypotheek hebt, moet je voor tijdelijke verhuur eerst toestemming hebben van de bank. Ben je aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan moet je ook van die partij een akkoord hebben om je huis te mogen verhuren.

Welke regels gelden vanuit de gemeente Utrecht?

VIDEO: Boete van 8700 euro na 'klein' foutje met Airbnb-verhuur
AT5

Van de gemeente Utrecht mag je je woning verhuren aan toeristen, maar er geldt wel een aantal regels. Zo mag je je huis voor maximaal zestig nachten per kalenderjaar verhuren. Voor een huis tot 200 vierkante meter geldt dat er niet meer dan zes personen tegelijkertijd mogen verblijven. Is je woning groter dan dat? Dan geldt een maximum aantal gasten van acht. Hier vind je alle regels die de gemeente Utrecht heeft opgesteld over het verhuren van je woning als tijdelijk vakantieadres.

Let op! Toeristenbelasting!

VIDEO: WONING verhuren via AIRBNB | De Vastgoedshow Podcast
Real Estate Masterclass

Als verhuurder van een vakantieverblijf betaal je toeristenbelasting aan de gemeente. Dat geldt ook voor Airbnb-accomodaties. Om hoeveel geld het gaat? Om 6 procent van het bedrag voor een overnachting exclusief BTW en ontbijt. Je kunt deze kosten zelf doorberekenen aan de toeristen door een extra bedrag op te tellen bij het overnachtingstarief.

En De Belastingdienst dan?

VIDEO: AIRBNB | Hoe worden inkomsten via Airbnb belast?
Accountable

De Belastingdienst ziet het geld dat jij met Airbnb verdient als ‘inkomsten uit eigen woning’. Van het geld dat je verdient, mag je de kosten die je maakt aftrekken (bijvoorbeeld schoonmaakkosten en kosten voor gas, water, licht en elektriciteit). Van wat er overblijft moet je 70% aangeven als ‘ontvangen huur.’ Dit moet je altijd doen. Of je je huis nou één keer per jaar, of acht keer per jaar verhuurt.

Moet je omzetbelasting betalen?

VIDEO: Het verhuren van een huis loont meer dan een baan: ‘Erg interessant om te investeren in vastgoed’
WNL

Als je je huis af en toe verhuurt; nee. Als je je huis regelmatig verhuurt ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Verhuren via Airbnb valt onder ‘vakantiebestedingsbedrijf’ en daarom geldt het lage BTW-tarief van 6 procent. Als de jaarlijkse inkomsten minder dan €20.000,- zijn, kun je een vrijstelling krijgen (tot 1 januari 2020 heette dit de kleine ondernemersregeling).

Airbnb regels

VIDEO: Hoe vind je woonruimte in Utrecht?
Utrecht University

Tot slot: wat vindt Airbnb? Zij zegt dat in principe iedereen zijn huis kan verhuren via het platform. Er zijn regels en richtlijnen opgesteld waar jij je als verhuurder aan moet houden. De eventuele toestemming van je huisbaas en belastingafdracht zijn je eigen verantwoordelijkheid. Maakt een gast iets kapot in jouw huis? Dan ben je tot ongeveer €800.000,- verzekerd via de Verhuurders Garantie. Er zitten wel voorwaarden aan de dekking en niet alles is verzekerd. Zo geldt de verzekering niet voor contant geld, waardepapieren en waardevolle bezittingen als kunst en sieraden. Op de website van Independer vind je meer informatie over Verhuurders Garantie.

Lees ook:

VIDEO: Steeds meer gemeenten helemaal klaar met Airbnb - RTL NIEUWS
RTL Nieuws

Sources


Article information

Author: Wendy Orr

Last Updated: 1704659282

Views: 1091

Rating: 4.2 / 5 (54 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wendy Orr

Birthday: 1954-11-26

Address: 80277 Susan Gateway, Stevenborough, CA 20352

Phone: +4719913305599596

Job: Robotics Engineer

Hobby: Crochet, Board Games, Calligraphy, Drone Flying, Pottery, Magic Tricks, Motorcycling

Introduction: My name is Wendy Orr, I am a cherished, rare, enterprising, vivid, courageous, apt, persistent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.